Güneş Paneli Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Güneş Paneli Nedir ?

Güneş enerjisini depolayarak enerji elde edilmesini sağlayan temel araç güneş panelleridir. Bu paneller depolanan güneş enerjisini doğrudan elektrik akımına çeviren fotovoltaik pillerden oluşmaktadır.

Özellikle son 7 yılda genellikle binaların çatılarında görmeye alıştığımız güneş panelleri kurulan yerlerin sıcak su ihtiyacını, binaların ısıtılmasını, binalar için gereken elektrik enerjisini sağlar. Endüstrilerde ise güneş panelleri sayesinde çeşitli prosesler için gerekli ısının eldesi, sulama suyu pompalaması, işletmeye elektrik sağlama gibi birçok amaçla kullanılır. Sınırsız ve ücretsiz bir kaynak olan güneşten enerji elde ederek bir evin, bir alışveriş merkezinin, bir sitenin hatta şehirlerin bile ısı ve elektrik ihtiyacı karşılanabilir.

Bir güneş panel sistemi oluşturularak duman, gaz, karbon ve kükürt gibi zararlı oluşumlar olmadan enerji elde edilir. Bu yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı fosil yakıtların yol açtığı hava kirliliğinin oluşumunu önler. Bu avantajlara güneş enerjisi sisteminin kolayca kurulması da eklenince, en rağbet gören yenilenebilir enerji kaynağı olmaktadır.

Güneş Paneli Sistemi Nedir, Nasıl Bağlanır ?

Güneş paneli sistemi, güneş panellerinin enerji üretimini sağlaması için ihtiyaç duyulan çeşitli yardımcı elemanlardan meydana gelir. Fotovoltaik güneş paneli sistemlerinde güneş ışınlarındaki radyasyon, panellerin içindeki güneş pilleri sayesinde elektrik enerjisine çevrilir. Elde edilen doğru akımı alternatif akıma çevirmek için ihtiyaç duyulan elektronik ekipman ise inverterlar yani dönüştürücülerdir.

Güneş panel sistemlerinde en önemli yardımcı araçlardan biri olan inverter nedir dendiğinde, yalnızca bu sistemlerde değil, şebeke akımının kullanımının dönüşümünü sağlayan mekanizma olduğu bilinmelidir. Inverter bağlantısı güneş panel sistemi için olmazsa olmaz bir araçtır çünkü panellerde üretilen elektrik bu cihazla kullanıma uygun hale gelir.

Şebekeden bağımsız, off grid sistemlerde, kullanıcı güneş panellerinden elde ettiği elektriği depolar ve kendisi kullanır. Şebekeden elektrik çekilemezse, güneş panelleri imdada yetişerek elektrik ihtiyacını karşılar. Şebeke bağımlı sistemde olduğu gibi, elektrik kesintisi gibi durumlardan etkilenmez. Akülere depolanan enerji inverter yardımıyla 220 V’a çevrilerek kullanılır.

Şebeke bağlantılı, on grid sistemlerde durum daha farklıdır. Güneş panellerinde depolanarak üretilen enerji, şebekeye bağlanarak elektrik satışı sağlar. Kapalı sisteme göre daha düşük yatırım maliyeti ve akü kurulumu olmaması avantaj sağlar. Ayrıca bireysel elektrik üreticilerinden elektrik satın almak devletler için daha cazip fiyatlardadır.

Güneş panel sistemi bağlantısı sırasıyla panellerin uygun alana sabitlenmesi, panellerin bağlantı kablolarıyla şarj kontrol cihazına, bu cihazın da aküye, akününse invertera bağlanması şeklinde gerçekleşir. Bu bağlantılar şarj kontrol cihazı, akü ve inverterlerde artı ve eksi kutup işaretlerine göre yapılır.

Güneş Paneli Nerelerde Kullanılır ?

Güneş panelleri, başlıca elektrik ve ısı üretme gibi birçok amaçla kullanılabilir. Güneş panelleri evlerin, alışveriş merkezlerinin, iş yerlerinde kullanılabilir. Ya da bir endüstrinin, bir kasabanın enerji ve su ihtiyacını karşılamak için de güneş enerji santralleri kurularak, gün boyu güneş alan bölgelere çok sayıda güneş paneli yerleştirir.

Ülkemizde de birçok şehirdeki belediyeler bu çalışmaların günden güne artırarak kamu binalarının, yerleşim bölgelerinin elektrik ve sıcak su ihtiyacını karşılamak için güneş enerji santralleri kurmaktadır. Dünya çapında da, güneş panellerinden enerji üretimi için karayollarına dahi döşenen sistemlerinin varlığı da bilinmektedir.

Güneş Paneli Ne Kadar Kazandırır ?

Güneş paneli, ev tipi güneş enerji sistemlerinin yanı sıra, yatırım amaçlı enerji sağlamak için kullanılan güneş enerjisi sistemleri kullanılır. Güneş enerjisinden elde edilecek kazanç, enerji sisteminin büyüklüğüne (25 kW’tan 1000 kW’a kadar çıkabilir) değişebilir. Kazanç hesabının tahmin edilebilmesi için güneş enerjisi satış bedeli, tesisin kapladığı alan ve tesis gücü bir arada incelenir. Bir ev için düşünüldüğünde sıcak su ve elektrik masrafı olmaması başlıca bu harcamanın çok büyük bir kısmının cepte kalmasını sağlayacaktır. Fakat daha büyük santraller incelendiğinde örneğin 1000 kW güce, 20 bin metrekare alana sahip ve yıl boyu çok fazla güneş alan bir yerdeki güneş santralinden 1 milyon TL’ye kadar kazanç elde etmek mümkündür.

X