Enerji tasarrufunu sağlamak amacıyla birçok farklı cihaz kullanılmaktadır. Bu anlamda enerji tasarrufunu sağlamak amacıyla devrelerdeki frekans ayarını düzenleyen cihazlara da inverter ismi verilmektedir. Alternatif akımı doğru akıma, doğru akımı da alternatif akıma çeviren ve 3 fazlı çalışma sistemine sahip olan, gerilim ve frekansları düzgün bir şekilde ayarlayan tüm cihazlar inverterdır.
Inverter Nasıl Çalışır?
Ayrıca inverter DC geriliminden AC gerilimi elde etmek içinde kullanılan bir cihazdır. Örnek verecek olursak; kesintisiz UPS kaynaklarında hem invertör hem de konvertör kullanılır. İlk olarak AC gerilim önce konvertöre gelir ve DC’ye çevrilir, daha sonra oluşan DC sinyali inverter içerisinde AC’ye çevrilir. Bu sayede 220 volt elektriğin olmadığı bir yerde 12 ve 24 voltluk aküden 220 volt enerji elde edilebilir.
Inverter Ne İşe Yarar?
Genel olarak inverter özelliği 0,5 ile 2000 Hz arasında hız ayarı yapabilmesidir. Yani inverter önce şebekelerdeki gerilimleri doğrultur, şebekede meydana gelen tüm gerilim dalgalanmaları, pikleri ve bozucu elektrik dalgalanmalarını ara devre elemanı olan kondansatör ve bobinlerde filtreleyip temizler.
İnverter ile neler yapılabilir?
İnvertör istenilen gerilim, güç veya frekans değerlerinde AC akım elde edilmesini sağlar. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek için, araba, tekne ya da kamp alanı gibi mobil ortamlarda çalıştırılabilmesi için televizyonlarda, aydınlatma lambalarında invertör kullanılmaktadır.