Jel akü, içerisinde jel kıvamında elektrolit bulunduran akü çeşididir. Özellikle yenilenebilir enerji sistemlerinde kullanılan jel aküler, hemen şarj edilmediklerinde bile derin deşarjdan geri döndürülerek kullanıma devam edilebilir.
Jel akü ömrü ne kadardır?
Sulu akünün çevrim ömrü 100 iken jel akünün çevrim ömrü 450 dir, yani akünün 80’ini deşarj etmek koşuluyla jel akü 450 kere deşarj ve şarj edilebilir.
Jel akü arabaya takılır mı?
Jel akü arabaya takılır mı?İçerisinde çevreye zarar verecek herhangi bir madde bulundurmadığından doğa dostu olarak nitelendirilebilir. Uzun ömürlü olması, yüksek ısıya karşı dayanıklı olması sayesinde birçok alanda olduğu gibi otomobillerde de jel akü tercih ediliyor
Jel akü alırken nelere dikkat edilmeli?
Sulu akülerin aksine jel akünün ekstra bir bakıma ihtiyacı yoktu. Jel akünün bakımında temel olarak dikkat edilmesi gereken şeylerden biri kutup başlarının temiz olmasıdır. Belirli aralıklarla akünün elektrolit seviyesinin ölçülmesi de önemlidir.
Jel akü neden şişer?
Aküler aşırı şarj edildiği zaman veya çok sıcak ortamda (25 0C’ın üzerinde) çalıştığı zaman akünün içinde aşırı reaksiyon meydana gelir. Bu durum iç basıncı aşırı derecede yükseltir ve sonunda deformasyon (kutu ve kapak kısmında şişmeler) meydana gelir.
Jel akü yan yatırılır mı?
Aküler yan yatırılır veya yatay yerleştirilirse içlerindeki sıvı dökülür. Jel ve AGM akülerin sızdırmazlık özelliği olduğu için dik veya yatay yerleştirebilirsiniz.
Jel akü seçimi neye göre yapılır?
Bütçenizin yeterli olduğu en iyi jel aküyü seçmeniz, uzun vadede faydanıza olacaktır. Jel akü fiyatları, sulu tip akülere oranla daha yüksek olsa da, uzun ömürlü ve yüksek kapasiteli olması göz önünde bulundurulduğunda derin döngülü tip, en iyi solar akü seçimi olacaktır.